Colecţii de navetişti: cavaleri medievali



Citind acest articol vă veţi întreba: "cum o arăta casa unor oameni care au atâtea colecţii?"
Răspunsul e simplu: obiectele ce aparţin mini-colecţiilor pe care le avem fac parte din universul nostru şi se poziţionează în mod firesc în spaţiul ce ne înconjoară. Uneori le ignorăm prezenţa, trec săptămâni fără ca să le dăm o prea mare atenţie, dar în momentele de răgaz sau atunci când avem oaspeţi şi ne cer informaţii despre ele, ne amintim de momentele în care le-am achiziţionat, de locurile de unde le avem şi de călătorii prin locuri minunate.

Astăzi vă voi prezenta colecţia unuia dintre navetiştii juniori: este vorba de cavalerii medievali. Îi numim cavaleri medievali, dar perioada istorică pe care o reprezintă şi gradul nobiliar sunt foarte aproximative. De multe ori mă gândesc că poate acele uniforme nu au existat niciodată, ci au fost reinventate de fabricanţii din zilele noastre, din pur spirit comercial.

Cum a luat naştere ideea de aduna astfel de obiecte? Totul a pornit de la o moştenire de familie, este vorba de o sabie autentică, care a fost transmisă din generaţii în generaţii. Exponatele care au urmat au origine şi poveşti mult mai puţin glorioase...Şi pentru ca seria de obiecte să nu fie prea monotonă, colecţia de cavaleri a fost integrată de cea de arme medievale.

Primul cavaler, cel mai înalt şi impozant dintre toţi, a fost achiziţionat din Varna, cu ocazia unei excursii de familie, a fost un cadou pentru aniversarea zilei de naştere. Este un cavaler medieval cu halebardă, din aliaj de staniu, zinc şi plumb, lucrat cu atenţie, în cel mai mic detaliu.

Au urmat apoi alte exemplare, din locurile pe unde am călătorit cu familia. Nu întotdeauna a fost posibil să achiziţionăm vreunul, din simplul fapt că nu sunt atât de răspândite, alteori datorită preţurilor prohibitive.

 Preferăm exponatele din metal, fiind mult mai rezistente şi mai bine realizate decât cele din răşină, iar când le achiziţionăm pe cele din răşină preferăm să fie în tonalităţi ce imită metalul.

Prin colecţia noastră s-a rătăcit şi un soldat roman, din porţelan, luat de la Pompei:


A colecţiona cavaleri medievali nu e o treabă uşoară: pot fi de nenumărate dimensiuni, simpli, cu arme, pe jos sau călare, din diferite materiale. Sunt costisitori, greu de cărat atunci când eşti în excursie şi destul de greu de curăţat de praf.
Avem un cavaler teuton luat din Viena şi doi cavaleri, la scară mai mică, luaţi din Malta şi din Belgia.

Colecţionarea cavalerilor este o evoluţie naturală a colecţionării soldăţeilor de plumb de pe vremea părinţilor noştri sau a soldăţeilor de plastic din copilăria celor născuţi în anii '70. Este o pasiune tipic bărbătească. Aceste obiecte nu sunt jucării, sunt reproduceri bine realizate, din materiale de calitate, ce şi îşi pot ocupa cu cinste locul în biroul oricărui profesionist.
Puteţi să faceţi cadou un astfel de cavaler oricărui băiat, pentru că nu veţi da greş cu siguranţă. Poate fi    şi pe placul celor mai mari. Anul trecut am fost la târgul jocurilor de la Modena ("Play") şi nu mică mi-a fost mirarea să văd că oameni în toată firea veniseră special pentru a face competiţii ce evocau bătăliile istorice, folosind binecunoscuţii soldăţei de plastic. Iată în imaginea de mai jos o astfel de masă de joc care îşi aştepta jucătorii:

Labels: , ,