Obiecte din gospodăria italiană: cafetiera


Cafetiera, numită și "Moka", a intrat în casele italienilor acum mai bine de optzeci de ani și de atunci face parte din ritualul pregătirii celebrei cafele espresso.  Chiar dacă în ultimii ani au apărut mașinile automate cu capsule, ea rămâne regina de necontestat, nelipsită din orice gospodărie.


Mărturisesc că, în ce mă privește, trecerea de la stacanele de la noi la ceșcuța cu câteva înghițituri de cafea concentrată nu a fost imediată, și nu din cauza gustului sau a cofeinei insuficiente, ci mai degrabă din motive psihologice: mi se părea că terminam de băut mult prea repede, neavând timp nici să mă dezmeticesc. Când a fost să cumpăr din Italia prima cafetieră pe care am dus-o în România, nu am ales una de 3 măsuri, cum ar lua orice om normal care face parte dintr-o familie compusă din doi adulți - pentru că mi se părea prea mică-, ci una de 6 măsuri, pe care o dădeam gata până seara, cu palpitațiile de rigoare.

Dacă vă hotărâți să achiziționați o Moka, țineți cont de următoarele sfaturi, pentru a avea o cafea reușită:

- când cafetiera e nouă, faceți două "ture" de probă, aruncând cafeaua obținută; dacă veți decide totuși să o beți, veți constata că are un gust groaznic, de aluminiu (de la materialul din care e confecționată) și de cauciuc (de la garnituri);
- cu cât folosiți cafetiera mai des, cu atât cafeaua va fi mai bună;
- dacă nu o folosiți pentru o perioadă lungă de timp, prima cafea pe care o faceți trebuie să o aruncați;
- umpleți partea de jos cu apă, până sub măsura indicată la supapă;
- apa trebuie să fie rece, fără calcar; nu folosiți apă caldă care ar putea compromite calitatea cafelei măcinate;
- folosiți cafea măcinată mare, nu pulbere fină;
- focul trebuie să fie moderat;
- unii recomandă ridicarea capacului în timpul fierberii, pentru ca aburul condensat să nu compromită gustul final, însă eu îl prefer acoperit pentru ca să nu umplu aragazul de stropi;
- nu țineți recipientul pe foc mai mult decât e necesar, pentru a evita arderea zațului rămas;
- cafeaua se bea caldă; ceea ce rămâne se pune într-un vas de sticlă sau de ceramică, în niciun caz nu se lasă în cafetieră sau într-un vas metalic;
- nu spălați cafetiera cu detergenți de vase sau cu alte substanțe chimice, al căror parfum ar putea rămâne impregnat în pereții acesteia, ci doar cu apă călduță.

Voi cum preferați cafeaua?
Sursă foto

Labels: , , ,