"Iubește marea": o campanie care te transformă în marinar pentru o zi


Nu a trecut decât un an de când scriam că am observat "o altfel de Constanță" prezentă la regata marilor veliere. Tot atunci am participat și la primul blogmeet care m-a făcut să înțeleg că o comunitate de bloggeri locali poate să facă lucrurile să se miște, măcar uneori, într-o anumită direcție.


Prin octombrie povesteam într-un alt articol-"Constanța altfel"- cum, cu o echipă mică și cu buget inexistent, am reușit să organizăm genul de eveniment de care noi credeam că are nevoie zona care abia prindea viață, "Centrul vechi Constanța".  În decembrie aveam să îi revăd pe organizatorii regatei într-o nouă ipostază: de data aceasta ofereau un târg de Crăciun "mai altfel", sub egida asociației "Constanța Altfel". Dar nici bloggerii nu au stat cu mâinile în sân și, după câteva întâlniri, a luat naștere "CTBlogs", prima identitate comună pentru un grup de bloggeri constănțeni, care a promovat excelent unul dintre marile evenimente ale acestui sezon, "Aeromania 2015".       

Și pentru că, probabil, lucrurile frumoase merg într-o anumită direcție, sâmbăta trecută echipa CTBlogs a participat alături de alți bloggeri, la invitația Asociației "Constanța altfel", la una dintre etapele evenimentului "Iubește marea".  Dar ca să iubești marea trebuie să o cunoști, iar cel mai bine marea se cunoaște în larg. Din proprie experiență vă spun că cel mai bine poți să înțelegi marea la bordul unui velier, iar Adornate a fost gazda perfectă. Cât despre organizatori și echipaj, nu vă spun decât că am foarte mare încredere în ei, deoarece cu cei mai mulți dintre aceștia am lucrat cot la cot în diverse momente din viața mea. 

Am să amintesc doar de Alin Vintilă, împreună cu care mi-am tocit coatele pe băncile Universității Maritime și pe care îl apreciez pentru faptul că a reușit să organizeze cel mai important eveniment găzduit vreodată de Portul Constanța: Tall Ships Constanța

O surpriză deosebită a fost prezența la bord a Contraamiralului de flotilă prof.univ.dr.ing.Vergil Chițac, rectorul "Academiei Navale", un profesor căruia îi port un deosebit respect.
   

Dar să înceapă aventura! Și cu ce putea să înceapă, dacă nu cu un selfie?     



Încâlzirea a fost una specifică pentru veliere, și a constat într-o urcare în arboradă, gustată din plin de cei mai curajoși.




Am fost întrebat de ce este "mai altfel" echipa bloggerilor CTBlogs. Aici, pe vapor, răspunsul a venit extrem de natural. Pentru că se implică, muncesc, se ajută și fac ca lucrurile bune să se întâmple. S-a văzut pe mare, când a fost nevoie de puțin ajutor pentru întinsul velelor. Au pus mâna toți, nu s-a plâns nimeni și încet, încet, vaporul a început să se miște. 












La umbra velelor s-a vorbit despre mare, despre oameni, parcuri și proiecte frumoase. Concluzia este una singură: fără oameni care să se implice, care să vină cu soluții, care să participe, e greu să schimbi lucrurile în bine, pe mare sau pe uscat



Chiar dacă valurile au mai tăiat puțin din elanul inițial al unora dintre prieteni, poveștile "marinărești" și amintirile de pe bricul "Mircea", despre viața la hamac și lucrul în arboradă m-au făcut să mă simt ca la 20 de ani! Am găsit în arhivă un "selfie" prins în timp ce traversam Bosforul la "rândunică"!






Pentru ca totul să fie perfect, la intrarea în port ne-am întâlnit cu MSC Opera și cu o familie de... delfini care s-au jucat prin jurul navei. O experiență interesantă în care ne-am cunoscut mai bine, am discutat despre viitoare proiecte și de ce nu, poate, despre posibile colaborări.  
  




Mulțumim echipei "Constanța Altfel", mulțumim Luizei (totul a fost perfect) și vă invit să citiți despre cum au trăit această experiență prietenii bloggeri: Diana, Aguritza, Maria, Florin, Joie, Alexandru, Emilian, Dumi și Zetu.  

Un film interesant al experienței noastre de marinari îl găsiți pe blogul lui Vlad Petreanu.

Ca să fiu în ton cu tema campaniei "Iubește marea-Marinar pentru o zi" o să vă las să câteva articole pe care le-am scris anul trecut cu ocazia regatei, sub titlul:
Povești din hamacul Bricului "Mircea" 
- înviorarea
- sectoarele
- viața la bord

Iar dacă doriți să trăiți experiența de marinar pe un velier, măcar și pentru doar câteva ore, găsiți aici toate informațiile.

Labels: , , , , , , ,