Ce am văzut la Expo2015

Arborele vieții, simbol al Pavilionului Italiei și punct central al Expoziției
În Italia se vorbește foarte mult în această perioadă despre Expo, un eveniment de talie mondială care aduce în Milano milioane de vizitatori. Am avut norocul să mă număr și eu printre aceștia, având ocazia de a mă convinge direct de ceea ce înseamnă o expoziție universală. Spun de la început că am fost cu treabă și că am făcut fotografiile cu telefonul, asta ca să nu îmi sară în cap vreun artist neînțeles că nu am prins nu știu ce unghi sau că lumina nu era potrivită. 

Ce mi-a plăcut? În primul rând pavilionul Italiei. O construcție impresionantă, care va rămâne și după data de 31 octombrie, când manifestarea va lua sfârșit. 

Pavilionul Italiei

Mi-a mai plăcut mult și spațiul Organizației Caritas, unul dintre puținele care abordează cu seriozitate tema evenimentului ("hrană pentru planetă, energie pentru viață"). Instalația de mai jos, realizată în 1973 de artistul german Wolf Vostell, prezintă pe același plan fizic dar antitetic ca semnificație, o mașină Cadillac și un zid format din pâini înfășurate în ziar, simbol a două lumi în contrast: pe de o parte consumismul și amenințarea păcii mondiale (mașina e încărcată cu arme) iar, pe de altă parte, foamea. Nu doar foamea de alimente, ci și foamea spirituală, pe fiecare foaie de ziar fiind scris mesajul: "lucrurile pe care nu le știți sunt cele care vă vor schimba viața".


Am precizat deja că puține pavilioane abordează cu simț de răspundere tema hrănirii planetei, multe dintre ele fiind superbe din punct de vedere arhitectonic dar lipsite de propuneri sau de luări de poziție concrete. 

Un obiectiv care nu trebuie ratat este cu siguranță Pavilionul zero. Încă de la intrare, vizitatorul este vrăjit de construcția de lemn care amintește de bibliotecile medievale dar în care, în loc de cărți, sunt aranjate sertare care adăpostesc memoria istorică a lumii. În încăperile următoare se pot vedea, printre altele: sala bursei de materii prime, imagini prin care se comunică mesajele expoziției sau etape din domesticirea animalelor.

Iată și câteva dintre pavilioanele țărilor participante:

Angola
Bielorusia
Unul dintre cele mai frumoase pavilioane este cel al Chinei:

China
Columbia
Coreea de Sud ne prezintă o idee originală, un pavilion de forma vaselor de ceramică tradiționale coreene.

Coreea
Ecuadorul surpinde prin perdelele de mărgele colorate care formează modele etnice locale.

Ecuador
Unul dintre cele mai vizitate este pavilionul Emiratelor Arabe Unite:

Emiratele Arabe
Germania se remarcă prin eleganță:
Germania

Japonia este una dintre destinațiile de mare interes:
Japonia
Kuwait
Malaezia
Moldova se prezintă destul de bine, singurul aspect negativ fiind acela că în interior era aproape gol, semn că încă mai aveau de lucru:

Moldova
Cel mai urât pavilion este cel propus de Monaco:


Pavilionul Nepalului este încă în lucru iar la intrare este amenajată o urnă pentru donații.

Nepal

Qatar
Turcia se prezintă foarte bine.
Turcia
M-a dezamăgit pavilionul Ungariei, drăguț la exterior dar enorm de plictisitor la interior. Ideea inițială era aceea de a reconstrui arca lui Noe însă în sala căptușită cu scânduri de lemn nu am văzut însă nicio aluzie la animalele din scena biblică.

Ungaria

Statele Unite
Vietnam
Pavilionul României, foarte bine poziționat, reproduce o casă țărănească. Cum ziua vizitei mele a coincis cu aceea a Președintelui Johannis, nu am avut bucuria de a-l vizita în interior. De fapt nu am trecut de poarta bine păzită de carabinieri, care a rămas închisă publicului de dimineață până la ora 17.00. Nu știu dacă protocolul Expo impunea astfel de măsuri sau doar bunele obiceiuri românești au blocat intrarea a mii de vizitatori....În ciuda criticilor generale, mie mi-au plăcut pavilioanele corporate. Da, mi-au plăcut borcanele imense de Nutella, sticlele de Coca Cola și tractorul New Holland. 

Vanke, pavilionul unei firme de construcții din China
Pavilionul UE
Coppini Arte Olearia, o insulă verde care reprezintă industria uleiului de măsline
Un colț din Pavilionul Cibus è Italia
New Holland
Spațiul dedicat Parmei în Pavilionul Cibus è Italia
Chioșcurile Nutella
Pavilionul Coca Cola
Până în octombrie voi reveni cu alte impresii de la Expo, unde cu siguranță voi avea ocazia de a ajunge destul de des. 

Labels: , , , , ,