Ce să facem la Buzău?


Palatul comunal
În România, spre deosebire de ţările din Europa de Vest, nu este dezvoltat suficient de mult turismul intern de masă. Dacă în Italia e normal să mergi la sfârşitul săptămânii într-unul dintre oraşele apropiate pe care încă nu le-ai vizitat, la noi nu prea se întâmplă să ajungi în Brăila, Galaţi sau Buzău ca simplu turist. "Ce să facem acolo?" ar putea fi răspunsul la invitaţia:
"Mergeţi cu noi două zile la Buzău?".

Să vedem împreună care sunt câteva dintre atracţiile din acest judeţ. 

1. Parcul şi Palatul Marghiloman
Recent renovat, complexul Marghiloman cuprinde un conac construit între anii 1883-1887 de către Iancu Marghiloman şi un parc pe ale cărui alei puteţi petrece momente de relaxare, în căutarea unor vremuri demult apuse.


2. Parcul Crâng
Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din ţară, loc de promenadă pentru locuitorii oraşului şi pentru turiştii din păcate destul de puţini la număr. Spaţiile verzi sunt bine îngrijite, ca dealtfel şi lacul în mijlocul căruia se află o insuliţă pe care se înalţă un restaurant cu terasă. Ne-au surprins plăcut numeroasele spaţii de joacă pentru copii, o zonă dedicată pensionarilor pasionaţi de şah precum şi debarcaderul unde se puteau închiria hidrobiciclete pentru o plimbare pe lac.
3. Sediul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei
Buzăul este renumit pentru bisericile şi mănăstirile sale. Puteţi vizita muzeul din sediul administrativ al Arhiepiscopiei, în acelaşi perimetru existând şi noua biserică a acesteia.Noua biserică a Episcopiei 

4. Copia Statuii "Rugăciune"
În cimitirul "Dumbrava" poate fi admirată copia statuii "Rugăciune" a lui Constantin Brâncuşi, comandată în 1907 de către văduva lui Petre Stănescu. Originalul operei se află, din 1958, la Muzeul de Artă al României.

Copie a Statuii "Rugăciune" de Brâncuşi

5. Palatul de Justiţie
Palatul de Justiţie a fost construit între anii 1909-1912 şi este astăzi sediu al Tribunalului şi al Judecătoriei Buzău.


6. Palatul Comunal
Construit între anii 1899-1903 în stil neoromânesc timpuriu, cu influenţe art nouveau, acest palat găzduieşte sediul Primăriei Buzău. Este remarcabilă grija arhitectului Alexandru Săvulescu pentru detalii (sigla PC- Palat Comunal; simbolul viţei-de-vie care face trimitere la componenta agricolă a zonei). Deosebit de impunătoare sunt coloanele galeriilor frontale, care amintesc de stâlpii conacelor boiereşti.

Piaţa Daciei

7. Vulcanii noroioşi
Pe drumul care leagă Buzăul de Braşov, în dreptul localităţilor Berca şi Scorţoasa, se află cele două rezervaţii denumite Pâclele Mari şi Pâclele Mici, unde se produce fenomenul "vulcanilor noroioşi". Este vorba despre formaţiuni rezultate în urma erupţiei gazelor naturale în contact cu terenul argilos şi apa din pânza freatică.8. Termele romane de la Pietroasele
Specialiştii consideră ca acest castru, din care fac parte şi termele romane, a fost construit de către Împăratul Constantin cel Mare, în anul 332, cu ocazia campaniei împotriva goţilor de la Nord de Dunăre.


9. Mănăstirea Ciolanu
Mănăstirea, atestată documentar încă din secolul al XVI-lea, se află în localitatea Măgura. Există mai multe 
variante privind întemeierea acestui lăcaş: se spune că mănăstirea ar fi fost construită în 1590 la cererea Doamnei Neaga, soţia lui Mihnea Turcitul. O altă ipoteză îi indică drept ctitori, la 1568, pe boierul Dumitru Ciolanu din Transilvania, împreună cu boierii Radu şi Dragomir Sorescu din Verneşti. 
Denumirea mănăstirii ar proveni de la descoperirea, în una dintre poienele apropiate, a unor oase umane, sau, de ce nu, de la numele unuia dintre boierii ctitori.


10. Tabăra de creaţie de la Măgura
Cele 256 sculpturi în piatră au fost realizate în cadrul Taberei de creaţie organizate din 1970 până în 1985. An de an se întâlneau la Măgura numeroşi sculptori care, pe durata a două luni, îşi realizau creaţiile pe care ulterior le donau judeţului Buzău. Aceste lucrări pot fi admirate în imediata apropiere a Mănăstirii Ciolanu.


11. Cascada Casoca
Este situată în apropierea barajului de la Siriu. Se poate ajunge aici după parcurgerea a 6 km dintr-un drum forestier perpendicular pe DN 10.


12. Barajul de la Siriu
Deosebit de spectaculoasă este vederea panoramică asupra barajului de la Siriu, situat la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Braşov. La construirea acestuia, între anii 1982-1994, s-au folosit doar pământ, piatră şi argilă (fără ciment), după un sistem revoluţionar pentru acea perioadă.


13. Produsele alimentare tradiţionale 
Faceţi o plimbare prin pieţele agroalimentare din oraşul Buzău şi vă veţi convinge de varietatea produselor comercializate de producătorii locali, printre care putem aminti ceapa de apă, covrigii de Buzău, cârnaţii de Pleşcoi. 
Buzoienii stau bine şi la capitolul vinuri, cele mai renumite crame fiind cele din zona Pietroasele.
Am fost plăcut surprinşi de calitatea produselor şi a servirii de la Bistroul Tess situat pe Bulevardul Gării, în vecinătatea Liceului Haşdeu.


Sperăm că v-am trezit curiozitatea de a vizita Buzăul, de unde vă aşteptăm doar cu comentarii pozitive ("prietenii ştiu de ce").

Labels: , , , ,