O zi în Verona

Dintr-un sejur în zona Verona-Lago di Garda nu trebuie nicicum să lipsească:
- un tur al localităţilor din jurul lacului Garda (am scris deja despre Gargnano del Garda şi Salò; Sirmione; Limone);
- o zi la Parcul de distracţii "Gardaland" (unde noi anul acesta am avut abonament);
- o plimbare de cel puţin o zi în oraşul Verona.


Cunoscută în întreaga lume drept oraşul îndrăgostiţilor, datorită poveştii de dragoste dintre Romeo şi Julieta, Verona are de arătat turiştilor multe obiective interesante. Să vedem aşadar ce puteţi vedea într-o excursie de o zi.Piazza Brà
Deosebit de extinsă şi de luminoasă, este cu siguranţă una dintre cele mai cunoscute pieţe din Italia. După ce treceţi de porţile monumentale, vedeţi imediat Arena din Verona (construită la jumătatea secolului I dC), un amfiteatru roman care vă va aminti de Colosseumul din Roma.


Arena din Verona a suferit de-a lungul vremii numeroase transformări, din partea externă originală păstrându-se până astăzi doar "o aripă", partea internă rămânând din fericire aproape intactă. Complexul poate fi vizitat gratis dacă aţi achiziţionat anterior "Verona Card" (costă 15 Euro/24 ore sau 20 Euro/72 ore şi vă permite accesul la muzee, biserici, mijloace locale de transport în comun). Pe timpul verii aici are loc, încă din 1913, un festival de operă care abordează cu precădere un repertoriu verdian. 

În Piazza Brà mai puteţi vedea Palazzo della Gran Guardia şi Palazzo Barbieri (sediul municipiului).

Din piaţă, odată depăşită Arena, intraţi imediat pe principala stradă comercială a oraşului, Via Mazzini, de unde ajungeţi într-o altă piaţă importantă:

Piazza Erbe
Aici întâlniţi vânzători de souveniruri, tarabe cu produse alimentare, antichităţi şi îmbrăcăminte. Deosebit de frumoase sunt clădirile din jurul pieţei, printre care se înalţă silueta turnului Torre dei Lamberti, înalt de 84 de metri, din care puteţi admira întreg oraşul. Privirea voastră va fi cu siguranţă atrasă de casele pictate la exterior, care au contribuit ca oraşului să îi fie atribuit renumele de urbs picta.O altă clădire interesantă este Casa dei mercanti, care a fost ridicată de Breasla Artizanilor şi Meşteşugarilor. În imediata apropiere a pieţei se află 

Casa Julietei
Vă veţi da seama că aţi ajuns în curtea celebrei case după afluxul de turişti pe care îi veţi întâlni în cale. În curtea complexului, unde se află un teatru şi magazine cu obiecte de souvenir, veţi vedea, sub celebrul balcon, statuia Julietei. O legendă spune că dacă puneţi mâna pe sânul stâng al acesteia veţi avea noroc în dragoste. Acum optsprezece ani, când vizitam pentru prima dată Verona, sânul stâng al statuii era mai puţin lustruit decât astăzi şi existau mult mai puţine mesaje şi legăminte de dragoste.


Dacă vă întoarceţi în Piazza Erbe, trecând pe sub o arcadă (Arco della Costa) de care este atârnat un os de balenă, ajungeţi în Piazza dei Signori, în care se află statuia lui Dante Alighieri. În imediata apropiere găsiţi şi Biserica Santa Anastasia care nu trebuie să lipsească din itinerariul vostru la Verona.
Ponte Pietra
Ridicat peste fluviul Adige, acest pod de origine romană de o inegalabilă frumuseţe a fost de-a lungul secolelor distrus şi reconstruit de nenumărate rânduri. Ultima distrugere suferită este cea din 1945 când a fost bombardat aproape integral.După ce aţi traversat Ponte Pietra, odată ajunşi pe malul opus, urcaţi treptele pentru a ajunge pe platoul din faţa Castelului San Pietro. Chiar dacă urcuşul este obositor, merită să faceţi un mic efort pentru că veţi fi răsplătiţi cu o vedere panoramică superbă. Pot spune că pentru noi aceasta a fost una dintre cele mai plăcute şi mai emoţionante experienţe pe care le-am trăit în acest oraş. O altă experienţă de neuitat a fost aceea a vizionării spectacolului de operă "Nabucco", la Arena din Verona.

Le Arche Scaligere
Aceste monumente mai puţin obişnuite, construite în stil gotic, nu sunt altceva decât mormintele familiei La Scala, nobili veronezi din perioada 1260-1387.Castelvecchio
Este unul dintre obiectivele cele mai fascinante ale Veronei, uşor de recunoscut după structura în cărămidă şi după crenelurile de pe turnuri. În Castelvecchio este deschis şi cel mai important muzeu al oraşului, care adăposteşte importante opere de pictură şi sculptură. Acelaşi stil al castelului - fortăreaţă (construit între 1354-1376) se regăseşte şi în Ponte Scaligero, podul ridicat peste Adige, conceput iniţial drept cale de fugă pentru stăpânul castelului. 
O plimbare pe acest pod vă va oferi prilejul de a vă bucura de o privelişte de excepţie.

Dacă vă decideţi să vizitaţi acest superb oraş, nu uitaţi că porţile sale sunt mereu deschise turiştilor!


Labels: , , ,