Tradiţii populare italiene: Befana


Lungul şir al sărbătorilor de iarnă se încheie în Italia cu "Epifania", care calendaristic corespunde cu "Boboteaza" de la noi, însă religios are o altă semnificaţie, şi anume aceea a primei recunoaşteri a divinăţii lui Isus. În această zi este comemorată vizita solemnă a Regilor Magi- adorarea magilor- care vin cu daruri la pruncul sfânt.

Paralel cu sărbătoarea religioasă s-a dezvoltat o tradiţie populară foarte îndrăgită şi aşteptată mai ales de cei mici: "La Befana". Se spune că în noaptea dinspre 5 spre 6 ianuarie, o bătrână cocoşată, cu nasul mare, îmbrăcată urât şi sărăcăcios, trece călare pe mătură pe la casele unde sunt copii şi le lasă acestora daruri. Celor cuminţi le pune în şosetele aşezate cu grijă jucării şi dulciuri în timp ce acelora care au făcut năzbâtii le lasă cărbuni (dulciuri de culoare închisă).


Anul acesta a avut loc la Fornovo, o localitate de lângă Parma, adunarea naţională a Befanelor şi Befanilor (cotoroanţelor şi "cotoronţilor"). La crearea atmosferei de sărbătoare, colorate de costumele celor travestiţi în simpaticul personaj, au contribuit şi numeroasele jocuri, concursuri, spectacole muzicale, tarabele cu obiecte specifice evenimentului, precum şi demonstraţiile meşterilor, meşteşugarilor şi artiştilor.
În vorbirea curentă, termenul "befana" se foloseşte în general în sens peiorativ, desemnând o persoană urâtă, bătrână şi rea. În preajma sărbătorii capătă însă o conotaţie pozitivă, pentru că, în definitiv, befana este băbuţa care vine călare pe mătură pentru a le aduce daruri celor mici. 

Le mulţumim prientenilor noştri Andreea, Camelia şi Marzio pentru că ne-au pus la dispoziţie imaginile de mai sus. 

Labels: , , ,