Vin să dorm la voiAm descoperit întâmplător, pe youtube, înregistrările emisiunii intitulate "J'irai dormir chez vous" (în franceză) sau varianta tradusă în limba italiană: "Posso venire a dormire da voi?"

Nu ştiu dacă această emisiune a fost difuzată vreodată în România, în Italia este transmisă în această perioadă pe canalul Rai5. Nu o urmăresc atunci când este programată, pentru simplul fapt că nu mă uit aproape niciodată la televizor. Am văzut însă de curând pe youtube înregistrările şi am devenit fan, aşa că pe viitor am la ce să mă uit când vreau să călătoresc cu imaginaţia în ţări îndepărtate. 

Pentru cine nu-l cunoaşte, am să prezint formatul emisiunii: Antoine de Maximy, realizatorul emisiunii şi ghidul nostru neconvenţional timp de 50 de minute, înarmat cu camere de luat de vederi, care, fără a regiza şi fără organiza nimic dinainte, ajunge în locuri mai puţin frecventate de către turişti şi, intrând în discuţie cu localnicii, încearcă să obţină de la aceştia o invitaţie acasă la ei. Scopul său principal este acela de a rămâne peste noapte la necunoscuţii pe care îi întâlneşte, obiectiv ce nu e tocmai uşor de atins. 

Prima emisiune pe care am urmărit-o a fost cea despre România. Contestată de către unii dintre prietenii mei români ("francezii ăştia iar ne discreditează"), mie mi s-a părut o reprezentare realistă a omului simplu de la noi, cu bune şi cu rele. Mi-a plăcut faptul că mulţi dintre cei pe care i-a întâlnit vorbeau limba franceză şi că în călătoria sa pe meleagurile noastre s-au găsit şi persoane care să îl găzduiască. Mi-a lăsat însă un gol în suflet nota dominantă a emisiunii, şi anume aceea de profundă nefericire a oamenilor. Poate că au fost de vină vremea cenuşie de afară şi cartierele muncitoreşti vizitate, însă nu credeam că putem fi chiar atât de trişti. 

Aştept părerile voastre, după ce veţi viziona aici:   Emisiunea despre România - în italiană

Am mai urmărit filmările din China, Maroc, Emiratele Arabe, Cuba şi Belgia. Mi-a plăcut de departe emisiunea din Maroc, unde am descoperit oameni deosebit de senini şi primitori, în ciuda sărăciei în care trăiau. Nu mi-a plăcut însă emisiunea din Emiratele Arabe, unde am simţit foarte multă ostilitate din partea puţinilor localnici cu care a interacţionat.

Labels: , , ,