Raiul e un loc pe pământ (I) - Cinque Terre, Liguria

E greu să vorbeşti despre anumite subiecte fără a le banaliza şi vulgariza. Unul dintre acestea este Raiul, pe care încercăm să ni-l imaginăm plin de lumină, vesel, cu multă vegetaţie, fără griji şi populat de oameni buni şi prietenoşi. În ceea ce mă priveşte, am deja anumite  imagini care corespund descrierii acestui loc mirific, de a cărui efectivă existenţă nu avem însă mărturii directe. 
În imaginaţia mea, Raiul este aşadar asociat  cumva cu Liguria.

(Manarola)
Liguria, şi  mai precis zona Cinque Terre, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase zone pe care le-am vizitat vreodată. Foarte uşor accesibil cu trenul de la La Spezia (cu maşina este mai greu să găseşti loc de parcare), parcul natural Cinque Terre grupează de fapt cinci dintre localităţile de pe coastă: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore.

M-au fascinat dintotdeauna atât inventivitatea şi sacrificiul oamenilor care şi-au zădit casele colorate în stâncă, cât şi simplitatea şi splendoarea peisajului în faţa căruia rămâi copleşit de emoţie.

    
(Manarola)


                                                                               ( "Il Gigante" din Monterosso)
Dintre cele cinci localităţi, Monterosso este locul ideal pentru a face plajă, atât în zona privată, amenajată, cât şi în zona publică. Este unul dintre puţinele locuri în Liguria unde poţi găsi plajă cu nisip, pentru că în general predomină zonele stâncoase.
Dacă sunteţi în Liguria, nu trebuie să rataţi câteva specialităţi culinare: peştele, gătit în nenumărate feluri, celebra foccaccia ligure şi pesto genovez.Puteţi parcurge distanţele dintre localităţi cu vaporaşul şi nu veţi regreta, pentru că, de pe mare, puteţi avea o perspectivă unică asupra întregii coaste.

Un traseu romantic pe care trebuie neapărat să îl parcurgeţi este "La via dell'amore", care leagă Monterosso de Riomaggiore:


Sper că am reuşit să vă transmit măcar puţin din dragostea mea pentru Liguria şi vă invit să parcurgem 
împreună, măcar virtual, alte trasee la fel de fascinante.


Labels: