Pantofii de Sfântul
Ilario. Nu este vorba despre o pereche de
pantofi obişnuiţi, ci de o tradiţie legată de Sărbătorirea, în fiecare an, la data
de 13 ianuarie, a Sfântului Ilario,
protectorul oraşului Parma. Patiseriile din oraş sunt invadate de biscuiţi în formă
de pantofi (ghetuţe), glazuraţi, cu decoruri multicolore, ce fac deliciul
tuturor, mari şi mici.
Legenda spune că Ilario, un
episcop francez din Poitiers, între anii 355 şi 356 a făcut un pelerinaj la
Roma, unde a mers să îl întâlnească pe papă. Trecând prin Parma, într-o noapte
îngheţată de iarnă, s-a oprit la un cizmar unde şi-a dus la reparat singura
pereche de ghete, rupte, devenite aproape neutilizabile. Văzându-l atât de
amărât, cizmarului i s-a făcut milă de episcop, l-a găzduit în acea noapte deosebit
de friguroasă şi i-a dăruit o pereche de ghete noi. Dimineaţa, când cizmarul s-a trezit, a descoperit că oaspetele său plecase
deja foarte devreme, lăsând, în locul ghetelor vechi și rupte, o
pereche de ghete de aur.
Sărbătorirea oraşului Parma este legată aşadar de această
poveste despre omenie şi generozitate.
Reţetă Biscuiţi “Pantofii Sf. Ilario”
Pentru compoziție biscuiţi:
500 g făină
de grâu
250 g zahăr
150 g unt
4 ouă
1 pliculeţ
zahăr vanilat
coajă de
lamâie rasă
Pentru compoziție glazură
200 g de zahăr pudră
Colorant alimentar, decoraţiuni alimentare
Mod de preparare
Pentru compoziție biscuiţi: amestecaţi 250
de zahăr cu făina (500g), vărsaţi totul pe masa de lucru, în formă de fântână, în
mijlocul căreia se pun ingredintele pentru aluat.
Între timp lăsaţi untul să se
înmoaie la temperatura camerei.
Spargeţi ouăle, folosind 2 ouă
întregi iar de la celalte 2 utilizați doar gălbenuşurile. Amestecaţi un pic de făină cu
ouăle, luând mereu făină de pe margini. Adăugaţi untul moale,
coaja de lămâie, zahărul vanilat. Amestecaţi bine totul pentru a obţine un aluat omogen.
Întindeţi o foaie cu grosimea de ½ cm, din care se taie biscuiţii în formă de pantofiori. Biscuiţii se pun în tava tapetată cu unt sau hârtie specială, care apoi se introduce în cuptor, timp de 30 minute,
până când aceştia devin de culoare aurie.
Separat, se pregăteşte
într-un vas glazura, punând zahărul pudră amestecat cu câteva linguri de apă.
Amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Când compoziţia va avea o consistenţă
potrivită, se pot pune câteva picături de colorant alimentar (punând compoziţia
în mai multe recipiente, se pot obţine mai multe culori de glazură).
Când biscuiţii sunt gata, îi scoateţi din
cuptor şi îi acoperiţi (calzi) cu glazura colorată. Pe fiecare “pantofior” se
aplică apoi perle comestibile, bombonele şi alte decoraţiuni.
Această reţetă se poate folosi şi pentru
realizarea biscuiţilor în formă de ciupercuţe, clopoţei, oameni de zăpadă sau
brăduţi.
Labels: obiceiuri, tradiţii, viaţa în Italia