E suficient să faci o plimbare prin centrul
oraşului şi vei fi surprins de numărul
mare de măcelării care pregătesc şi comercializează carnea de cal: crudă
sau uşor preparată, în Italia este
considerată o gustare la îndemâna oricui.
Numărul mare de magazine deschise indică faptul că există o cerere mare
de carne de acest tip.
Carnea de cal este consumată din cele mai vechi
timpuri, dar modul de prezentare şi vânzarea acesteia sunt reglementate prin
lege doar de aproximativ un secol. Are un conţinut scăzut de colesterol, este
bogată în fier şi este recomandată în alimentaţia femeilor însărcinate, a persoanelor
anemice, a copiilor, sportivilor şi vârstnicilor. Se distinge prin frăgezime şi
prin gustul dulceag.
De curând a intrat în galeria felurilor de
mâncare tradiţionale şi "caval pist": este vorba de carne crudă de
cal tocată mărunt, condimentată cu piper, sare, ulei şi consumată ca atare.
Carnea de cal se
mai consumă în chiftele sau uşor prăjită pe teflon.
Şi pentru că
suntem la capitolul cabaline, nu trebuie să uităm carnea de măgar: în
restaurantele de lux ale oraşului, comandând cu o săptămână înainte, poţi merge
să mănânci un delicios stufat de măgar, cu mămăligă caldă şi un vin roşu aspru.
Labels: obiceiuri, tradiţii, viaţa în Italia